sohbet odaları

Ömer Şerif Kimdir ?

Doğum tarihi : 10 Nisan 1932
Ölüm tarihi : 10 Temmuz 2015
Kaç yaşında öldü : 83
Burcu : Koç
Meslek : Dizi, Sinema Oyuncusu
Doğum yeri : İskenderiye, Mısır
Ölüm yeri : Kahire, Mısır

Doctor Zhivago, Lawrence of Arabia, Bloodline gibi pek çok başarılı Holywood filminde yer almış olan Mısır’lı oyuncu. Üç Altın Küre ödülü sahibidir. Ömer Şerif (ya da doğum adıyla Michel Demitri Chalhoub), 10 Nisan 1932 tarihinde, Katolik bir ailenin oğlu olarak İskenderiye, Mısır’da dünyaya geldi. Victoria College’dan mezun olduktan sonra Kahire Üniversitesi’nde matematik ve fizik alanlarında eğitim aldı. 1955 yılında, Mısır’lı ünlü aktrist Faten Hamama ile evlenmesinin ardından karısının dini olan İslam’a yöneldi. İlk oyunculuk deneyimini, 1953 yılında, Sira’a Fi al-Wadi adlı Mısır yapımı sinema filmi ile yaşayan Şerif, 1953 & 1962 yılları arasında, çoğu kendisi gibi oyuncu olan karısı Faten Hamama ile beraber olmak üzere 17 sinema filminde rol aldı. Romantik yapımların ağırlıklı olduğu bu filmler arasında Nahr el hub, Goha, The Lebanese Mission yüksek ilgi görürken, Goha 1958 Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazandı. Ömer Şerif’i uluslararası üne kavuşturan ilk film, aynı zamanda rol aldığı ilk İngilizce yapım olan Lawrence of Arabia oldu.

David Lean tarafından yönetilen ve T. E. Lawrence’ı Peter O’Toole’un canlandırdığı yapım, I. Dünya Savaşı sırasında, ünlü İngiliz casusu T. E. Lawrence’ın başından geçen olayları konu alıyordu. Ömer Şerif’in, Şerif Ali karakteri ile yardımcı oyuncu olarak rol aldığı yapım, ünlü oyuncuya 1962 Oskar Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Oyuncu dalında adaylık ve de Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Oyuncu ödülü getirdi. Boris Pasternak’in aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan Doctor Zhivago (Doktor Jivago), Şerif’in başrolünde yer aldığı ilk büyük yapım oldu. David Lean tarafından yönetilen ve oyuncu kadrosu arasında Julie Christie, Geraldine Chaplin gibi Holywoood’un büyük isimlerinin yer aldığı Doctor Zhivago, 2002 yılında, AFI tarafından Yüz Yılın En İyi Filmleri arasında 7. sırada gösterildi. 55 yılı aşan uzun bir sanat yaşamı süresince 60’ın üzerinde film ve dizide rol alan Ömer Şerif, pek çok sinema otoritesi tarafından 20. yüzyılın en başarılı aktörlerinden birisi olarak nitelendirilmektedir. 1974 yılında Faten Hamama’dan ayrıldıktan sonra bir daha hiç evlenmeyen Şerif, Kahire’de, oğlu ve iki torunu ile beraber yaşadı. Ömer Şerif, 10 Temmuz 2015 tarihinde Kahire, Mısır’da 83 yaşında öldü.

Filmografi :

2008 – Hassan & Marcus (Sinema Filmi)
2008 – MÖ 10,000 (Sinema Filmi)
2007 – Hanan W Haneen (TV dizisi : Mısır)
2007 – The Ten Commandments (TV dizisi)
2006 – One Night with the King (Sinema Filmi)
2005 – St. Peter (Sinema Filmi)
2005 – Fuoco su di me (Sinema Filmi)
2005 – Shaka Zulu : The Last Great Warrior (Sinema Filmi)
2004 – Hidalgo (Sinema Filmi)
2003 – İbrahim Bey ve Kuran’ın Çiçekleri (Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran) (Sinema Filmi)
2001 – The Parole Officer (Sinema Filmi)
1999 – The 13th Warrior (Sinema Filmi)
1998 – The Mysteries of Egypt (Sinema Filmi)
1997 – Heaven Before I Die (Sinema Filmi)
1996 – Gulliver’s Travels (Sinema Filmi)
1995 – Catherine the Great (Sinema Filmi)
1994 – Lie Down With Lions (Sinema Filmi)
1993 – Dehk we le’b we gad we hob (Laughter, Games, Seriousness and Love) (Sinema Filmi)
1992 – Beyond Justice (Sinema Filmi)
1992 – Grand Larceny (Sinema Filmi)
1992 – Mayrig (Sinema Filmi)
1991 – Memories of Midnight (Sinema Filmi)
1991 – Mowaten masri (War in the Land of Egypt) (Sinema Filmi)
1990 – The Opium Connection (Sinema Filmi)
1989 – Ashanti : Land of No Mercy (Sinema Filmi)
1988 – The Possessed (Sinema Filmi)
1986 – Peter the Great (Sinema Filmi)
1986 – Harem as Sultan Hassan (Sinema Filmi)
1984 – Top Secret ! (Sinema Filmi)
1982 – The Pink Panther Strikes Again (Sinema Filmi)
1981 – Green Ice (Sinema Filmi)
1980 – Oh Heavenly Dog (Sinema Filmi)
1980 – The Baltimore Bullet (Sinema Filmi)
1980 – Pleasure Palace (Sinema Filmi)
1979 – Bloodline (Sinema Filmi)
1979 – S-H-E (Sinema Filmi)
1975 – Crime and Passion (Sinema Filmi)
1975 – Funny Lady (Sinema Filmi)
1974 – Juggernaut (Sinema Filmi)
1974 – The Tamarind Seed (Sinema Filmi)
1973 – The Mysterious Island (L’Ile Mysterieuse) (TV dizisi)
1971 – The Horsemen (Sinema Filmi)
1971 – The Last Valley (Sinema Filmi)
1971 – The Burglars (Sinema Filmi)
1969 – Che ! (Sinema Filmi)
1969 – The Appointment (Sinema Filmi)
1969 – Mackenna’s Gold (Sinema Filmi)
1968 – Funny Girl (Sinema Filmi)
1968 – Mayerling (Sinema Filmi)
1967 – The Night of the Generals (Generallerin Gecesi) (Sinema Filmi)
1965 – Doktor Jivago (Doctor Zhivago) (Sinema Filmi)
1965 – The Yellow Rolls-Royce (Sinema Filmi)
1965 – Genghis Khan (Sinema Filmi)
1964 – Behold a Pale Horse (Sinema Filmi)
1964 – The Fall of the Roman Empire (Roma İmparatorluğu’nun Çöküşü) (Sinema Filmi)
1962 – Lawrence of Arabia (Sinema Filmi)
1961 – Nahr el hub (The River of Love) (Sinema Filmi)
1960 – Bidaya wa nihaya (Sinema Filmi)
1960 – Hobi al-wahid (My Only Love) (Sinema Filmi)
1960 – Esha’a hob (Rumor of Love) (Sinema Filmi)
1960 – Nahr al-Hob (The river of love) (Sinema Filmi)
1959 – Fadiha fil-zamalek (Scandal in Zamalek) (Sinema Filmi)
1959 – Sayedat el kasr (Lady of the Castle) (Sinema Filmi)
1958 – La anam (I do not sleep) (Sinema Filmi)
1957 – Ard al-Salam (Sinema Filmi)
1955 – Ayyamna al-Holwa (Our Best Days) (Sinema Filmi)
1953 – Sira’a Fi al-Wadi (The Blazing Sun or Struggle in the Valley or Fight in the Valley) (Sinema Filmi)

Bir yanıt bırakın, or Geri İzleme kendi sitenizden.

Yorumuzu Yazın

Giriş yapmanız gereklidir giriş yap Yorum yazmak için.

Genel Genel The title of your home page Your Content Here